Antalet saker jag vill berätta ligger på ungefär hundratusenmiljonertriljoner så knappast hinner jag få med allt. Om jag skulle försöka beskriva allt med ett enda ord så skulle det vara AMAZING.
För nog var jag beredd på berg, men inte sådana berg. Och nog var jag beredd på att det skulle vara annorlunda, men inte såhär.
Min värdfamilj kom och tog emot mig på flygfältet i Zürich. De är jättetrevliga och pratar mycket. Deras engelska är inte så bra, men schweizertyskan är inte så svår som jag trodde att den skulle vara. Jag förstår faktiskt det mesta - mer än vad de tror att jag förstår.
Från flygfältet var det en cirka en timme i bil, upp och ner längs serpentinvägar, innan vi nådde den lilla bergsbyn Beromünster som är mitt nya hem. Det är så vackert; berg och kor och gamla stenhus och kyrkklockor som slår en gång i kvarten.
På vägen stannade vi vid en bondgård för att köpa bär till efterrätt. Bär växer inte vilt här på samma sätt som i Finland. Bara i bergen förklarade de för mig. Istället så odlar bönderna sina egna som de säljer i små marknadstält ute vid vägen.
Men fanns ingen som stod i tältet och vaktade. Bären låg förpackade i små lådor och man bara plockade åt sig så många askar som man behövde, räknade ut priset och stoppade ner pengarna i en liten postlåda som fanns i tältet. Ingen försäljare alls!
Vi köpte körsbär, hallon jordgubbar och något som ser ut som blåbär, men som är vita och inte lila inuti.
Sedan körde vi till det som jag får kalla mitt nya hem. Det finns många gamla korsvirkeshus i Beromünster men det jag bor i är alldeles modernt och ser inte särskilt schweiziskt ut på något vis. Men då är det å andra sidan jättestort; tre våningar plus källare! Och så har de en städerska som städar där en gång i veckan.
Till lunch ville de laga något typiskt schweiziskt åt mig. Förstås så blev det bratwurst vilket jag faktiskt tyckte att var riktigt gott. Men då köper de å andra sidan korven färsk från en charkuteriaffär istället för att fiska upp den ur kyldisken.
Ikväll har mina två schweiziska systrar bjudit in några ungdomar från byn till en liten fest, så att jag får chans att lära känna lite folk. Det ser jag mycket fram emot. Fast ifall jag ska orka vara uppe längre än till åtta ikväll så måste jag ta mig en tupplur nu. Om jag kan vill säga, för är det något jag inte kommit undan så är det åskväder. Och här ekar riktigt åskmullret mellan bergväggarna.
Hej Frida,
SvaraRaderaJag hoppas att du fâr ha det riktigt kul hos dina värdfamiljer. Men det där med 'schweiziskt'och 'schweizisk mat' osv. är lite falskt...det finns 26 kantoner i Schweiz och varje kanton är ett land för sig, med olika mat-traditioner, kulturella inslag och levnadssätt. Sâ egentligen finns det inget 'schweiziskt', sâ nästa gâng nân säger att maten är 'schweizisk' kan du ju frâga vad dom menar med det! Jag slâr vad om att dom inte alls kan förklara vad dom menar! Bratwurst är inget typiskt här i Waadt-kantonen (Vaud pâ franska) utan det är mera 'saucisson' som äts.
Jag har bott i Lausanne vid Genèvesjön i 20 âr nu och varje gâng jag reser omkring i Schweiz blir jag fortfarande lika förvânad över att se hur livet är annorlunda i dom olika landsdelarna. Helt annorlunda, alltsâ. Det kan t.o.m. skilja sig mycket frân dal till dal, frân storstad till landsbygd. Du har nog massor att upptäcka - lycka till! Och om du har lust att ta dig en sväng hit till Lausanne är du välkommen, jag guidar dig om du vill och det finns en ledig säng i mitt arbetsrum om det behövs!
Hej pâ dig!
Marina Berts i Lausanne (f.d. Jakobstadsflicka)
079-384 63 42